Sunday, June 22, 2014

Kirjasuositus: Luova tila - tulevaisuuden työpaikka


Luin juhannuslomalla niin hyvää kirjaa, että haluan suositella ihan jokaiselle. Kyseessä on kuitenkin asia, joka koskettaa meistä ihan jokaista, eikä asumisen (tai toimiston) tilaratkaisuja pakoonkaan pääse. Ei tässäkään kirjassa se kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin maailmankuva vielä ihan keskiössä ole, mutta olin positiivisesti yllättynyt, kuinka korkeatasoista ajattelua tälläkin alalla voi jo Suomessa löytyä. No, toisaalta firmat harvoin ovat yhtä helposti höynäytettävissä kuin kuluttajat; liike-elämässä, johon kirja on suunnattu, ymmärretään laatuun panostaa jo aavistuksen verran paremmin - kuluttajalaumojen juostessa edelleen tarjousmuovien perässä... Tykkään kaikista sellaisista kirjoista, jotka standarditeollisuus-aikakauden keskelläkin säteilevät aitojen asioiden arvostusta. Elämää, jota koneisto ei ole vielä kokonaan nielaissut - eikä nielaisekaan kunhan nostetaan hieman meteliä hiljaisen korruption keskelle. Elämä voittaa, koska elämä toimii paremmin. Me toimimme paremmin kuin harmaat herrasmiehet - vaikka heillä olisi vanhaa valtaa, meillä on skillit ja suhteet toisiin eläviin.

"Useissa menestysyrityksissä on ymmärretty luonnon ja kasvien merkitys työtilan olennaisina elementteinä. Hyvä esimerkki tästä ajattelusta on roomalaisen sisustusarkkitehdin Kevin Walzin toimisto. Walzin mielestä hänen toimistonsa tärkein tila on nimittäin sisäpihan puutarha, jossa hän voi työskentelyn lomassa käydä keräämässä ajatuksiaan."
Tässä muutamat lainaukset, jotka eivät tietenkään anna kunniaa koko teokselle, mutta joista saat edes jotain osviittaa kirjan loistosisällöstä:

"...musiikin, tuoksujen ja värien rooli..."

"Suora yhteys pieneen takapihan puutarhaan oli kaikki mitä tarvitsin saadakseni voiman ja tyyneyden kohdata alkaneen päivän haasteet.
Monesti pihamaata tuijoteltuani huomasin, että ajatukseni alkoivat virrata vapaasti ja uusia ideoita tulvi mieleen.
Kun hankin koiran, huomasin ihmeekseni, että myös koiran lempipaikka oli sama.
Miksi juuri tuossa paikassa oli hyvä olla sekä minun että koirani mielestä?"


"Jos ihmiset on sullottu koppikonttorin syövereihin tai viskattu avokonttorin hälinään ilman mahdollisuuksia kohdata työtovereitaan epämuodollisissa, viihtyisissä tiloissa, on turha myöskään odottaa, että innovaatioiden määrä kasvaisi." <-- huippujengiä houkutteleva viihtyisyyden campus on se juttu.


"...muistiongelmaisten potilaiden elämänlaatu paranee ensisijaisesti muilla keinoilla kuin lääkkeillä, muun muassa oikeanlaisen tilasuunnittelun avulla."

"Mood beauty", mielialakauneus.

"...suuryritysten aika alkaa olla ohi... [tilalle kasvaa] pienten startup-yritysten ekosysteemi.
Suuryritysten sijaan tiloja tarvitsevat yhä enemmän erilaiset kollektiivit ja verkostomaisesti toimivat yritysryppäät" <-- vapaus ja ystävyys toimii paremmin kuin ylhäältäalas-hierarkkiajohtaminen. Se, kun saadaan kokoontua asioiden äärelle jotka todella kiinnostavat ja tempaavat mukaansa, tiloissa joissa todella viihdytään ja on ihmisen hyvä olla.

"yhteisöllisyyttä kannattaa vaalia järjestämällä juhlia, puhetilaisuuksia ja koulutuksia. Ei-luovia, kuten lakimiehiä ja kirjanpitäjiä, tulee hinnalla millä hyvänsä estää pääsemästä pilaamaan tunnelmaa" (tuo jälkimmäinen puolittain vitsinä, mutta vain puolittain)

"Työpaikoille ilmaantuu keinutuoleja, kasvihuoneita, keittiö ja puutarhaelementtejä. Myös vesi voi olla olennainen osa tulevaisuuden toimistoja." <-- monille itsestäänselviä asioita - joita on hyvä sanoa uudestaan ja uudestaan.


LUOVUUS:
1. Energisyys, ja kyky vetäytyä tehokkaasti hiljaisuuteen ja lepoon.
2. Älykkyys, ja samanaikainen emotionaalinen epäkypsyys, naiivius
3. Leikkisyys (huumori), ja kurinalaisuus
4. Kyky fantasioida - jalat maassa
5. Samanaikainen sosiaalisuus, ja syrjäänvetäytyväisyys.
6. Nöyryys ja ylpeys.
7. Kosketus sekä maskuliiniseen että feminiiniseen
8. Konservatiivisuus, ja kapinallisuus. Sekä uudistaminen että vanhan arvostaminen
9. Emotionaalinen sitoutuneisuus ja intohimo, sekä myöskin kriittinen objektiivisuus
10.Herkkyys kärsimykseen ja nautintoon


"Tutkimusten mukaan luonto koetaan elvyttäväksi, ja sillä on siten luovia prosesseja tukeva vaikutus."

"Kiireen arvostus Suomessa on kääntynyt selvään laskuun."

"Kiire vähentää merkittävästi kykyä luovaan ajatteluun."

"Esimerkiksi hälyisyys, häikäisy ja keskeytykset ovat yhteydessä ympäristön stressaavuuteen." <-- joten ne kannattaa minimoida. Häikäisevät valot kokonaan pois silmistä, hälyt minimiin, ja piippaukset pois päältä. Minulla ei todellakaan soi puhelin pitkin päivää, koska haluan elää ja olla vapaasti flowssa silloin kun on jotain tärkeää, jotain mistä todella välitän (eli aikalailla aina). Oli se sitten lepoa/nautiskelua, syvää keskustelua, kiinnostavan asian (kuten omien tunteiden) tutkimista, tai unelmien toteuttamista. Luovuus = levollisuus, selkeys, harmonia = flow = se tila, jossa keho ja mieli parantaa itseään

"...uusi sukupolvi, joka on suvereeni nimenomaan yhteistyöhalukkuutensa, verkottuneisuutensa sekä monipuolisten kykyjensä ja taitojensa vuoksi." <-- niinpä; alkaa olla aika "last season" tyytyä passiiviseen kuluttajan tai työntekijän rooliin, kun voi muuttaa maailmaa koko ajan sekä tehdessään, oppiessaan että ostaessaan.

Kokeilla kannattaa ainakin näitä:
 * Avaruus ja avoimuus
 * Säilytystilaa inspiroiville esineille
 * Luonnonvalon määrän optimointi
 * Mahdollisuus liikkeeseen ja liikkumiseen
 * Laaja pinta, johon voidaan visualisoida se, mitä ollaan tekemässä
 * Välitiloja, joihin voi vetäytyä ajattelemaan (/fiilistelemään)
 * Oma keittiö ja mahdollisuus yhteiseen ruokapöytään/ruokailuun.


"Jos tila saa ihmisen rentoutumaan, myös hoitojen vaikutus tehostuu. Tämä vapauttaa ideat virtaamaan, ja alkaa syntyä uutta. Aikataulupaineessa uuden luominen ei onnistu." <-- siis ainakaan sen todella luomisen arvoisen, joka olisi todella hyväksi kaikelle ja kaikille, eikä vain tilapäislaastarina omaan krooniseen hätään

"Kiinnittämällä huomiota moniaistisuuteen, tiloista saadaan koskettavampia ja niissä koetuista elämyksistä voimakkaampia.
Me kuluttajatkin etsimme yhä enemmän elämyksiä, ja laadukkaista elämyksistä olemme valmiita myös maksamaan."

"Tilat on suunniteltu mahdollisimman tarkoituksenmukaisiksi. Kaikki tarvittava mahdollisimman helposti tavoitettavissa - ja samaan aikaan mahdollisimman hyvä työrauha."

/ /

Kirjan taitaa edullisimmin tarjota Adlibris tai CDON.fi; itse kävin kirjastolta. Kirjasto on aikamoinen aarreaitta: Joensuun kirjastoa pidin jopa puoleensavetävänä, Stadissa kirjastot olivat niin kauheita matalakatto-laitoksia ettei tullut käytyä. Tampereella ei se mitään juhlaa ole, rumemman väristä rakennusta saa hakea, mutta kyllä minulle kelpaa useamman satasen säästö joka visiitillä. Tykkään fyysisistä esineistä jotka eivät säteile, hajoile, kaatuile tai vaadi paristojenvaihtoa - mutten kovin mielellään kerää lisää materiaa seuraavaan muuttoon, paitsi tietoisesti jotain jolla on minulle jo valmiiksi valtava tunnemerkitys. Kirjasto tarjoaa mahdollisuuden tutkia kirjaimellisesti painavaa sanaa, joka on olemassa kolmannessa ulottuvuudessa eikä vain 2-deenä näytöllä - kuluttamatta kuitenkaan lompakkoa tai vapaata tilaa. Parhaat palat voi tallentaa vaikka muistiinpanoihin ennen palautuspäivää. Niin, ja nautin kyllä kirjan kautta heijastuvasta epäsuorasta valosta enemmän kuin näyttöjen synteettisistä eli vajaista ja keinotekoisista spektreistä. Ero näkyy myös tutkimistuloksissa, mm. lukunopeuden erona.


No comments:

Post a Comment